Economic

Dividende scoase din firmă la trei luni!?

O schimbare majoră ar putea surveni în viața firmelor, dacă și Camera Deputaților va adopta o inițiativă legislativă trecută, deja, de Senat. Este v orba despre legalizarea dreptului patronilor și asociaților de a scoate trimestrial dividende din firme, la valoarea lor întreagă pe perioada respectivă. În fapt, este vorba despre modificarea art. 19, alineatul 3 al Legii 82/1991, care ar urma să aibă următorul conținut:
“Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinații, trimestrial și după aprobarea situațiilor financiare anuale astfel: (…) În cursul exercițiului financiar opțional până la 100% din profitul contabil net realizat trimestrial, din care se scad orice pierderi raportate și sume depuse în rezerve în conformitate cu cerințele legale sau statutare, respectiv pe baza balanței de verificare. Această repartizare a profitului se efectuează pe baza aprobării Adunării generale a Acționarilor sau Asociaților, după caz (…)”.
Inițiativa legislativă, care ar trebuie să treacă și de Camera Deputaților, ar permite oamenilor de afaceri sa retraga mai des dividende, nu anual, ca în prezent, motiv ce determina mulți oameni de afaceri să se angajeze in propriile firme, pentru a avea o sursă de venit lunar, sub forma salariului. Pe de altă parte, veniturile din dividende prezintă și un alt avantaj, respectiv acela al impozitării mai reduse. În prezent, impozitul pe dividende este de 5%, iar ce la salariu este de 16%.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co