Actualitate

Ziua Unirii, la Sinaia

În Sinaia s-au sărbătorit 157 de ani de la Unirea Principatelor Române și 167 de ani de la nașterea lui Badea Cârțan. Cele două evenimente sunt organizate anual pe data de 24 ianuarie printr-un parteneriat între Primăria Sinaia cu autoritățile și localnicii din Cârțișoara, de altfel locul de naştere al eroului national Badea Cârţan. Anul acesta, la invitația primarului Vlad Oprea , primarul comunei Cârțișoara, Dorin Magda, însoțit de elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Badea Cârțan”, consilieri locali, profesori și localnici au venit la Sinaia pentru a cinsti memoria lui Badea Cartan și pentru a sărbatori alături de sinăieni Ziua Unirii. Activităţile au debutat la Centrul Cultural Carmen Sylva, acolo unde elevii şcolilor din Sinaia şi Cârţişoara au susţinut mai multe momente artistice.
La miezul zilei, toată lumea s-a strâns în faţa primăriei din Sinaia, acolo unde s-a format o horă a unirii. Apoi, în Cimitirul Şetu, la mormântul lui Badea Cârşan, a avut loc un moment comemorativ.
Badea Cârţan a fost un ţăran român care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania, distribuind cărţi româneşti, aduse clandestin din România, la sate. A călătorit pe jos până la Roma şi s-a înrolat voluntar în războiul de independenţă. S-a stins din viaţă la 62 de ani şi a fost înmormântat la cimitirul Şeţu, pe crucea sa fiind scris: „Badea Cârţan doarme aici visând la întregirea neamului său”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co