Mituri desființate legate de coronavirus

Miturile legate de coronavirus au apărut ca ciupercile după ploaie. Contează însă să știm ce lucruri sunt adevărate despre COVID-19 și care rămân doar mituri.
Nu suntem imuni la coronavirus dacă luăm vitamina D.
O spune profesorul Alexandru Rafila, care adaugă însă că aceasta poate fi de un real ajutor în special la persoanele care au stat mult timp în casă, fără să fie expuse la lumina solară. Președintele Societății Române de Microbiologie a demontat mai multe mituri legate de coronavirus.
Razele ultraviolete ucid virusul, dar doar în anumite medii. Dacă stăm la soare, coronavirus dispare.
Alexandru Rafila a explicat că lămpile cu ultraviolete sunt folosite în cabinete medicale, în laboratoare şi cabinete stomatologice ca să decontamineze o anumită suprafață. Noi, dacă stăm la soare, nu are nicio legătură, pentru că noi îl transmitem prin picăturile pe care le eliminăm.
Profesorul a mai spus că noul coronavirus nu circulă peste tot şi că a văzut multă lume care merge cu bicicleta sau care e singură în mașină și utilizează masca de protecție.
Acest lucru nu e necesar pentru că virusul nu circulă peste tot prin aer, a mai adăugat profesorul.
Transmiterea virusului prin aer trebuie să fie condiționată de apropierea de o persoană infectată, care elimină prin vorbire, tuse, strănut, pictăruri care pot fi inhalte de alte persoane. Deci nu există niciun pericol dacă mergem în aer liber.
Legat de “Dacă purtăm toți mască, coronavirus o să dispară” , Alexandru Rafila a spus că acesta nu e chiar un mit.
Există chiar şi un studiu care demonstrează că dacă 90% din populație utilizează masca și o utilizează corect, atunci transmiterea scade și epidemia se oprește.
90% e pragul care duce spre scădere. Masca trebuie să protejeze și gura și nasul în același timp. E important ca în părțile laterale să nu existe o cale de comunicare foarte mare. Tocmai de aceea măștile chirurgicale nici nu protejează perfect.
Președintele Societății Române de Microbiologie a mai adăugat că săpunul afectează acest virus foarte rapid pentru că noul coronavrius are un înveliș care e distrus de săpun. E mai bun decât alcoolul. E mai bine să ne spălăm pe mâini decât să purtăm mănuși. Oricum, înainte să punem mănușile și când le scoatem, trebuie să ne spălăm pe mâini, a mai spus profesorul.
https://youtu.be/AQOB9fyel-g