Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Tomozei, cetățean de onoare

Inginerului Dimitrie Tomozei, fost director general al Uzinei „1 Mai” Ploieşti, i-a fost conferit, post-mortem, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploieşti. Consilierii locali au acordat această distincție pentru remarcabila activitate profesională desfăşurată în perioada 1958 – 1965, precum şi pentru înaltul civism şi spirit de sacrificiu, manifestat pe parcursul întregii sale vieţi, se apară în hotărâre.
Inginerul Dimitrie Tomozei a fost o figură marcantă a industriei de utilaj petrolier din România. În perioada în care a condus uzina „1 Mai”, aceasta a cunoscut cea mai puternică dezvoltare. Alături de colegii săi – cercetători, proiectanţi, tehnologi – reuşeşte ca, în anul 1964, să obţină şi cea dintâi recunoaştere internaţională, cu echipamentul de foraj 3DH-250, echipament medaliat cu aur la Târgul Internaţional de la Leipzig – Germania.
În seara zilei de 11 decembrie 1965, în timp ce se afla la uzină, pentru a urmări derularea în deplină siguranţă a unor procese tehnologice, este ucis, mişeleşte, de către Securitate, se arată în expunerea de motive a Consiliului Local.
Moartea sa, în asemenea împrejurări, a îndurerat şi a revoltat întreaga comunitate. Cel ce se dovedise a fi o adevărată legendă a industriei petroliere româneşti avea să fie condus, pe ultimul drum, de nu mai puţin de 10000 de ploieşteni, ca un ultim semn de respect şi recunoştinţă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co