Actualitate

Boboteaza cailor

De Boboteaza, dupa ce preotul a terminat slujba de sfintire a apei, iar oamenii au luat aghiasma, in Muntenia, Oltenia si Dobrogea are loc Botezul Cailor. Acest obicei pastrat cu sfintenie de sute de ani, a strans ieri mii de tarani in localitatea Pietroşani din Prahova. Ca in fiecare an, dupa ce armasarii au fost udaţi de preot cu apa sfintita, a urmat cursa de galop pe ulita principala a satului.
Oamenii si-au adus caii din ogradă, aşa cum spune traditia. Cei mai admirati au fost poneii. Se spune ca armasarii care au fost udati cu aghiazmă vor fi astfel feriti de boli, de vraji si de farmece.

A urmat cursa de galop, mai ceva ca-n Vestul Sălbatic. Putini proprietari de cai s-au incumetat sa participe. Un armasar a ajuns la linia de sosire fara … calaret, care a picat pe traseu.
Se spune că cei care isi boteaza caii vor avea un an bun, cu recolte manoase. Multi sateni cred că, aceste animale trebuie purificate intocmai ca stapanii lor deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodaresti si la munca de pe camp. In aceasta zi se afuma grajdurile pentru indepărtarea duhurilor rele din preajma cailor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co