Actualitate

Contracte şi declaraţii de asigurare

Începând cu această lună, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în declaraţia individualǎ de asigurare sau în contractul de asigurare socialǎ este de 741 lei, adică 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale, iar nivelul maxim este de 10.585 lei. Contribuţia de asigurări sociale, în procent de 31,3%, se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, contribuţia lunară aferentă nivelul minim al venitului lunar asigurat fiind de 232 lei. Casa de Pensii Prahova a operat deja modificăriile.
Se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, avocaţii, personalul clerical şi cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, precum şi orice persoană care doreşte să se asigure, respectiv să-şi completeze venitul asigurat.

Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul sau mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa de pensii, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa de Pensii.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co