Crăciunul pe rit vechi
În timp ce pentru unii sărbătorile s-au încheiat, pentru alţii, ele de-abia au început. În localurile din staţiunile montane, aseară, atmosfera a fost una de sărbătoare pentru sutele de ruşi, ucrainieni şi moldoveni, care au sărbătorit Crăciunul pe rit vechi. La Predeal, petrecerile au ţinut până în zori. În prima parte a serii, oaspeţii au băut ţuică fiartă şi votka, au mâncat mici, cârnăciori, purceluşi flambaţi şi bulzi făcuţi în jar, totul în jurul unui imens foc de tabără. Atmosfera a fost încinsă şi de lăutari. Petrecăreţii nu au mai simţit frigul şi au intrat în horă. Nu au lipsit urările de Crăciun şi cadourile scumpe. Şi la Sinaia, hotelurile au fost pline cu turişti ruşi şi moldoveni care petrec Crăciunul pe stil vechi. Bucătarii i-au întâmpinat cu bucate alese, iar masa a fost una bogată. Sărbătoarea nu au fi avut farmec fără Moş Crăciun, aşa că acesta şi-a făcut apariţia înainte de miezul nopţii, însoţit de ajutoare. Ringul de dans a devenit neîncăpător. Atmosfera s-a mai liniştit la miezul nopţii, atunci când turiştii au ieşit în aer liber pentru a urmări un spectaculos foc de artificii. Pentru seara de Crăciun, vecinii de peste Prut s-au pregătit din timp. Doamnele au purtat rochii elegante, au afut coafuri stilate, iar domnii ….au avut grijă să nu lipsească darurile scumpe. Şi hotelierii au fost la înălţime în acest an. Au avut grijă ca petrecăreţilor să nu le lipsească nimic şi le-au oferit diverse atenţii. În fiecare an, sute de turişti poposesc în staţiunile montane pentru a petrece Crăciunul pe rit vechi. Aceştia spun că aleg România, pentru că preţurile sunt convenabile, oamenii ospitalieri, iar mesele îmbelşugate.