Preşedintele ANPM Călăraşi, măsuri în contextul caniculei

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM) Călăraşi, Laurențiu Alexandru Păștinaru, face apel la autorităţile locale şi solicită efort comun cu ai celor care administrează apele, în contextual caniculei, pentru a face aerul mai ușor respirabil și pentru conservarea cât mai bună a mediului natural.
Conform publicaţiei online canalsud.ro, cele mai importante măsuri, propuse de preşedintele ANPM Călăraşi care pot scădea temperatura aerului în zonele locuite și pot proteja sănătatea oamenilor sunt: curățarea și stropirea străzilor, irigarea spațiilor verzi, montarea corturilor anticaniculă și curățarea lacurilor naturale sau artificiale.
Specialiștii ANPM au propus zece soluţii, la care pot recurge autoritățile locale, pentru sănătatea oamenilor, animalelor și păsărilor, respectiv autoritățile care administrează lacurile, pentru protejarea mediului acvatic. Printre cele mai importante măsuri se numără irigarea spațiilor verzi din parcuri, la primele ore ale dimineții sau după apusul soarelui, acolo unde există sisteme de irigații sau stropirea acestor suprafețe cu ajutorul unor rezervoare montate pe mașini, pentru a păstra cât mai mult vegetația verde. De asemenea, umplerea cu apă a spațiilor amenajate pentru lacuri sau iazuri, în locurile publice, pentru că acestea pot face aerul mai respirabil. Este foarte importantă montarea corturilor anticaniculă, în punctele intens circulate din localități, în care oamenii să poată primi un pahar cu apă și să se poată odihni la umbră, în cazul în care au nevoie. De asemenea, pornirea fântânilor arteziene stradale sau din parcuri, pe timpul zilei și seara, contribuie la răcorirea atmosferei. Preşedintele ANPM Călăraşi a punctat şi necesitatea amplasării de recipiente cu apă pentru animalele fără stăpân și pentru păsările sălbatice, în locurile publice, poate face mai suportabilă o zi extrem de călduroasă și pentru aceste viețuitoare.