Social

Riscurile virozelor sezoniere, la copii

Focarele de gripă sunt o realitate anuală, iar perioada de vârf este, de obicei, între lunile noiembrie și aprilie. Virusurile gripale suferă modificări frecvente, ceea ce face ca imunitatea dobândită în urma unei infecții anterioare sau a vaccinării să nu fie întotdeauna eficientă împotriva noilor tulpini. Din 20 decembrie şi până în 7 ianuarie, la Spitalul de Pediatrie Ploieşti, a fost avalanşă de infecţii respiratorii. În perioada 1-7 ianuarie au fost 1080 de prezentări la compartimentul primiri urgenţe, dintre care 150 de internări, în condiţiile în care spitalul are 135 de paturi.

Spitalele de Pediatrie din Buzău şi Dâmboviţa nu au asigurat contuinuitatea consultaţiilor în această perioadă a sărbătorilor, neavând linii de gardă de Crăciun şi Revelion.

Secţia de pediatrie a spitalului din Ploieşti este ocupată, în această perioadă, la capacitate maximă.

Centrele de permanență pot fi o soluție eficientă pentru a decongestiona spitalele, oferind îngrijire medicală de urgență pentru afecțiuni minore și probleme de sănătate care nu necesită spitalizare, ceea ce ajută la reducerea numărului de pacienți din spitale.

Virusul gripal se transmite de la copil la copil prin contact direct sau prin strănut ori tuse. De asemenea, virusul poate trăi pentru o perioadă scurtă de timp pe suprafețe. Acestea includ clanțe, mese, jucării și orice alte obiecte cu care copiii intră în contact, dar și prin alimente consumate la comun.

Copiii sunt cei mai contagioși cu 24 de ore înainte de apariția simptomelor și în perioada acută a bolii. Riscul de a infecta pe alții devine minim în zilele cinci-șapte de boală. Faptul că gripa sezonieră se poate răspândi înainte de apariția simptomelor face ca virusul să fie foarte ușor de contractat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co