Actualitate

Sute de prahoveni au fost păcăliţi în urma unor investiţii fictive

Investment frauds reprezintă scheme frauduloase în care indivizii sau entități necinstite promit investitorilor potențiali oportunități de investiții extrem de profitabile, dar care, în realitate, nu există sau sunt înșelătoare. Aceste scheme sunt diversificate și pot include tranzacții cu acțiuni fictive, criptomonede inexistente, scheme piramidale sau produse financiare fictive.

În aceeași perioadă au fost înregistrate și 78 de infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice. Cele mai multe, 73, sunt cele de Acces ilegal la un sistem informatic (art. 360 din Codul Penal), precum și 5 de Alterarea integrității datelor informatice ( art. 362 din Codul Penal).

Din sesizările primite, s-a constatat faptul că personalele vătămate au accesat pe diferite rețele de socializare postări care conțineau reclame cu privire la servicii de investiții financiare, iar după aceea au furnizat date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame.

În momentul în care se încearcă retragerea sumelor de bani, sunt inventate o serie de pretexte și scenarii prin care autorii încearcă să convingă victimele că, pentru a beneficia de acel profit, trebuie să transfere mai multe sume de bani, sub pretexte precum: taxe de retragere, garanții transferuri, amenzi etc.
În paralel, datele accesibile prin dispozitivele compromise sunt exploatate în diferite moduri, cum ar fi: deschiderea de conturi pe diferite platforme de tranzacționare cypto- monede, transferuri bancare frauduloase, spălare de bani etc.
Una dintre modalitățile de fraudare frecvent întâlnite în situația în care utilizatorii oferă atacatorilor acces la propriile dispozitive și la datele bancare este contractarea de credite online în numele persoanelor vătămate și sustragerea banilor.

Cea mai eficientă modalitate de a vă proteja împotriva investment frauds este să verificaţi din mai multe surse orice propunere de investiţie cu un câștig mare de la persoane necunoscute.

Să aveţi grijă la mesajele nesolicitate pe e-mail sau în social media prin care se oferă câştiguri rapide sau mari. Nu accesaţi link-urile de pe platformele de socializare care promit câștiguri mari de bani într-un termen scurt de timp;
4.Nu instalaţi aplicații pe telefon/calculator decât din surse oficiale;
5.Asiguraţi-vă că sunteţi singura persoană care are acces la aplicațiile/site-urile de investiții, nu și persoana care v-a vorbit de investiții;
6.Nu furnizaţi niciodată altor persoane datele personale sau bancare (cont, user, parola Mobile/Internet banking, numărul cardului, codul de securitate de pe spatele cardului etc.);
7.Atunci când primiţi un e-mail suspect nu îi răspundeţi și nu accesa link-uri din conţinutul acestuia;
8.Dacă credeţi că aţi fost înșelat sau aţi furnizat datele bancare altor persoane, anunţaţi imediat banca la care aveţi conturile.
Dacă sunteți victima unei fraude cu investiții sau suspectați că cineva încearcă să vă înșele, raportați situația autorităților financiare și poliției.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co