Actualitate

Targul cailor de rasa

Lipitani, murgi, roibi sau chiar ponei, 120 dintre cei mai frumosi cai din toata tara s-au intrecut astazi pentru prima data la Busteni in cadrul unui eveniment unic, aproape de neegalat in judet si, dupa cum spun cunoscatorii, si la nivel national: Targul de cai de rasa si de tractiune. Meritul organizării acestei actiuni apartine  iubitorilor si crescatorilor  al bidiviilor de rasa si de tractiune, din zona.
Targul cailor de rasa s-a consumat sub poala padurii de la Poiana Tapului. In doar  cateva ore, spatiul destinat manifestării a fost ocupat la maximum de proprietarii de cai, veniti din mai multe localitati din tara. Animalele, bine ingrijite, au defilat la pas si trap sub privirile admirative ale catorva sute de spectatori care spun ca si-ar dori si ei in bataura un asemenea animal.
Rase de elita, de tractiune sau de agreement.  Exemplare care, după cum spun cunoscătorii, trec usor de 15.000 de euro. Geambasii de lux, dupa ce au studiat marfa, au negociat la un pahar de tuica vanzarea sau schimbul de animale.  Ofertele inedite cuprindeau caii inhămati la trasuri. Pretul unui astfel de atelaj, la care erau inhamati “mancătorii de jar”, trecea de 30.000 de euro, intrecand lejer pretul unei limuzine de serie.
Nu au lipsit nici poneii.  Ce-i drept, mai ieftini. 2.000 – 3.000 de euro exemplarul. Organizatorii spun ca nu este la îndemâna oricui sa creasca cai de rasa, intretinerea unui exemplar de valoare se ridica la cateva milioane de lei zilnic, cheltuite pe hrana speciala, toalete sau medicamente.
Caii de rasa adusi la targul de la Busteni, nici vorba sa fie folosiţi la munci. Sunt crescuţi pentru calarie, plimbari de agrement sau pentru concursuri organizate in locuri speciale. Organizatorii au fost mulţumiti. Prima editie a reprezentat o reusita.
httpv://www.youtube.com/watch?v=rb7XCceP0oY

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co