Economic

Viața e tot mai scumpă în România!

Scumpirile din ultima perioadă și-au pus amprenta asupra inflației. Și încă nu vorbim despre ce s-a întâmplat în octombrie! Conform unor cifre date publicității de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în septembrie la 1,77%, Acesta este cel mai înalt nivel din noiembrie 2013 încoace, atunci datele indicând 1,83%. În luna august, rata anuală a inflaţiei a fost de 1,2%. Dar cum a urmat scumpirea carburanților, aceasta s-a reflectat imediat în piață și preţurile de consum au crescut în septembrie, în medie, cu 0,5% comparativ cu august. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,54%, în medie, faţă de luna august, preţurile mărfurilor nealimentare au urcat tot cu 0,54%, iar preţurile serviciilor au crescut cu 0,32%.
Comparația este mult mai dură cu perioada similară a anumui trecut. Preţurile alimentelor au crescut anul acesta cu 2,74% față de septembrie 2016, iar mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,89%. Singurele care au înregistrat o scădere sunt preţurile serviciilor, acestea coborând cu 0,16%.
Din păcate, nici viitorul nu sună prea bine. Conform datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, preţurile vor creşte în continuare, în următorii patru ani.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co