“Vocea mamei” îţi poate goli conturile, în câteva secunde
Infractorii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor imprudenţi. Se numește „spoofing” și înseamnă mascarea identității. Metoda este nou apărută pe internet şi imposibil de combătut în acest moment. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare ar putea fi exploatate de escroci pentru a clona vocile cu ajutorul inteligenței artificiale și pentru a înșela apoi familia și prietenii victimelor, pentru obţinerea de bani.
Infractorii ne pot face să credem că suntem sunați de banca la care avem cont, de poliție sau chiar de un număr pe care îl avem în agendă. Apelantul poate avea vocea unei rude sau a unui prieten apropiat, însă la celălalt capăt al firului, poate fii, de fapt un bărbat complet necunoscut, gata să golească conturile oamenilor neatenţi.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică a emis o alertă după ce sute de persoane, victime ale infracțiunilor cibernetice au fost sunate, chipurile, chiar de autoritatea respectivă.
Escrocii caută videoclipuri care au fost încărcate online și au nevoie doar de câteva secunde de sunet pentru a reproduce modul în care vorbește persoana vizată. Apoi sună sau trimit mesaje vocale prietenilor și familiei, cerându-le să trimită bani urgent. O cercetare publicată de creditorul digital Starling Bank a arătat că 28% dintre persoane au fost vizate de o înșelătorie de clonare a vocii AI cel puțin o dată în ultimul an. Cu toate acestea, 46% dintre oameni nici măcar nu știau că acest tip de înșelătorie există, iar 8% au declarat că ar fi probabil să trimită orice sumă de bani solicitată, chiar dacă li s-ar părea ciudat apelul de la persoana iubită, informează digi24.ro.
Mihai Rotariu, reprezentant al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a declarat pentru PRO TV: ”Este un atac care se folosește sută la sută de ceea ce noi numim inginerie socială. Cineva te apelează și te convinge oferindu-ți un scenariu la telefon ca să oferi anumite date”.
Cel mai ușor cad în plasă persoanele care au fost deja victime și au rămas fără bani în cont după ce au comunicat date personale, iar acum cred că sunt sunate cu scopul de a fi ajutate.
Escrocii cibernetici vor să afle numele complet, codul IBAN și ultimele 6 cifre din codul numeric personal. Cu aceste date reușesc apoi să vă intre în cont și să vă lase fără bani. Autorităţile atrag atenţia oamenilor, să fie prudenţi şi să nu comunice niciun fel de date în timpul unui apel suspect.