Actualitate

Brodează de 40 de ani

Breaza este renumită pentru costumele populare brodate aici, cu talent și migală de către localnice. Iulia Goran este unul dintre creatori și duce mai departe tradiția meșteșugului. A deprins tainele acestei arte în familie, de la mama și sora ei, însă în acele vremuri lucrul manual era la ordinea zilei, fiind învățat mai ales în școală.

Iulia Goran are 66 de ani și, fiind soție de militar, nu s-a mulțumit niciodată cu statutul de femeie casnică. Dar, pentru că nu a vrut nici să-și lase copiii în grija altora, a ales munca la domiciliu, iar broderia a fost cea mai la îndemână opțiune. În perioada în care locuia la București a realizat zeci de modele unicat pentru secția de creație Romartizana – societate de care aparțineau cooperativele meșteșugărești din țară.

Ca să scoți o ie frumoasă, lucrată manual, trebuie să i te dedici câteva săptămâni. Spre exemplu, la o rochie de mireasă tradițională, Iulia Goran a lucrat șase luni. Modelele pe care le realizează sunt foarte vechi, fiind lucrate după diverse petice colecționate în timp și cusute între ele, alcătuind astfel un fel de catalog.

Iulia Goran participă frecvent la expoziții cu vânzare organizate la muzeele din țară, dar și din străinătate. Bineînțeles, ea s-a adaptat și la vremurile actuale – are un site și, cu ajutorul băiatului ei, vinde destul de multe creații și online. Prețul unei ii depinde de complexitatea modelului brodat și pornește de la 50 de lei pentru copii, respectiv 200 de lei pentru adulți.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co