Actualitate

Conacul de lux din Urlați a devenit centru de carantină

Zeci de prahoveni pentru care s-a impus măsura carantinei au fost cazați la un conac din zona Urlați. Ultimele persoane ajunse au fost cadrele medicale de la spitalul județean de urgență din Ploiești, unde o asistentă a fost depistată inițial ”pozitivă”, apoi ”negativă” la Matei Balș.
Conacul se află în proprietatea uneia dintre fostele soții ale lui Călin Popescu Tăriceanu, Livia Tăriceanu.
Înainte de pandemia de coronavirus, luxosul conac funcționa ca o pensiune de cinci stele, bazată pe turism ecologic, însă ulterior a primit ”carantinați”.
Unitatea are 49 de locuri de cazare, restaurant și cramă.
Pentru fiecare persoană cazată într-un centru de carantină statul decontează aproximativ 300 de lei.
Din această sumă, pentru cazarea propriu-zisă se acordă de la stat undeva în jur de 230 lei/zi , care include pe lângă costurile legate de asigurarea spațiului de locuit, costurile pentru curățenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape etc.
În situația în care persoana este cazată într-un centru de carantină pus la dispoziție în mod gratuit, alocația de cazare este în valoare de 50 de lei/zi, care reprezintă doar cheltuielile pentru serviciile de curățenie, servicii de spălătorie, produsele de igienă personal etc.
Se adaugă la suma de aproximativ 230 de lei/azi, indemnizaţia de cazare, în cuantum de 70 lei/zi care include hrana și apa persoanei carantinate (3 mese pe zi) și cheltuieli de îmbrăcăminte ( câte 2 pijamale și 2 perechi de papuci de unică folosintă pentru toată perioada de caratinare).
De asemenea, în cazul în care persoana aflată în carantină necesită servicii de traducere, cheltuielile aferente acestora se decontează și ele de către stat, pe bază de documente justificative.
Iar în cazul în care persoana aflată în carantină necesită tratament pentru afecțiuni preexistente sau care pot apare în perioada de carantină, acestea se acordă în baza unor documente medicale de tipul: scrisoare medicală, rețetă, iar cheltuielile aferente acestora se decontează la rândul lor.
Fondurile pentru decontarea acestor cheltuieli se asigură prin transfer din bugetul Ministerului Sănătății, lunar, la solicitarea direcțiilor de sănătate publică județene, pe baza unui borderou centralizator al documentelor justificative aferente, la sfârșitul perioadei de carantină.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co