Actualitate

Mercurul de la Steaua Românâ nu a prezentat pericol!

Rafinăria Steaua Română din Câmpina face unele precizări publice referitor la evenimentul din ziua de 3 octombrie, prezentat în mass-media ca fiind o deversare de mercur ce a avut loc în incinta societății. Conform acesteia, cantitatea scursă a fost infimă, respectiv mai multe particule (picături) cu aspect metalic, de culoare gri și nu au fost puse în pericol nici persoane, nici bunuri materiale, fiind suficientă numai izolarea zonei până la ridicarea şi strângerea substanţei scurse de către o firmă specializată în acest sens. Precizările aduse de Rafinăria Steaua Română pot fi citite în integralitatea lor pe site-ul televiziunii noastre, www.vptv.ro.

“Rafinăria Steaua Română SA funcţionează din anul 1895, pe acelaşi amplasament în municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr.15, din judeţul Prahova. În prezent, deşi este în procedura insolvenţei, perioada de observaţie, societatea funcţionează la o capacitate diminuată. Reducerea producţiei are consecinţe inevitabile, în principal minimizarea tururor costurilor, în special cele care exced obiectului de activitate. Conform legii insolvenţei, personalul în funcţie asigură numai continuarea activităţii curente, până la aprobarea unui plan de reorganizare. Sub presiunea acestor factori, societatea a înştiinţat în ziua de 28.09.2017 Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţia Municipiului Câmpina, care au lăsat în custodia Rafinăriei o cantitate de 20,683 KG mercur în anii 1997-2001, că nu mai are posibilitatea de a garanta condiţiile necesare păstrării în siguranţă a acestuia. Mercurul fusese confiscat de politie, în cauze ce nu au nicio legătură cu activitatea rafinăriei şi lăsat în custodie în baza unor procese verbale.
Ca urmare a sesizării Poliţiei de către Rafinărie, la faţa locului s-au deplasat inspectori şi agenţi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova şi Poliţiei Municipiului Câmpina. Cu această ocazie s-a constatat că mercurul lăsat în custodie era păstrat într-un depozit special amenajat, la un loc cu cel deţinut de Rafinărie, rezultat din activitatea acesteia. Dintr-un recipient (ambalaj) metalic, aparţinând Rafinăriei, s-au scurs mai multe particule (picături) cu aspect metalic, de culoare gri, în niciun caz nu poate fi vorba de o cantitate de 0,5 litri, aşa cum a anunţat mass-media.
După raportarea evenimentului, reprezentanţii poliţiei au solicitat sprijinul ISU Prahova-Detaşamentul Câmpina pentru ridicarea şi strângerea substanţei scurse, însă aceştia şi-au declinat competenţa, menţionând însă explicit că nu au fost puse în pericol nici persoane, nici bunuri materiale, fiind suficientă numai izolarea zonei până la ridicarea şi strângerea substanţei scurse de către o firmă specializată în acest sens.
Rafinăria a luat legătura cu o firmă specializată, autorizată, care se va prezenta la sediul societăţii pentru colectarea substanţei. Până la acel moment, incinta unde s-a produs evenimentul a fost sigilată de reprezentanţii poliţiei, societatea urmând să asigure paza.
După cum s-a constatat la faţa locului, toate substanţele amintite anterior se aflau într-un dulap metalic, încastrat într-un alt dulap metalic, ambele purtând sigiliile Rafinăriei Steaua Română SA, accesul fiind strict interzis, astfel încât nu se poate susţine că prezentau un eventual pericol de intoxicaţie pentru sănătatea umană”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co