Cultura

Muzeul Schiţelor lui Grigorescu a fost inaugurat

100 din cele 202 schiţe şi desene în creion, peniţă şi laviu ale pictorului Nicolae Grigorescu pot fi, de astăzi, văzute de către câmpineni şi nu numai. La etajul Casei Căsătoriilor, a fost inaugurat mini-muzeul dedicat operelor respective. Secretarul Primăriei Câmpina, persoana care a descoperit că aceste schiţe aparţin municipiului, a povestit cum s-a întâmplat.
Imediat ce s-a convins că schiţele aparţin cu adevărat Primăriei Câmpina, administraţia locală a demarat o serie de procese cu Ministerul Culturii și Muzeul Național de Artă. Acest lucru se întâmpla în anul 2002. Abia peste 11 ani, în anul 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție emitea o sentință definitivă și irevocabilă, conform căreia schiţele aparţin Primăriei Câmpina.
77 de ani au trecut de când fiul pictorului Nicolae Grigorescu a vândut schiţele tatălui său Primăriei Câmpina.
Administraţia locală urmează să expertizeze lucrările. Cea care se va ocupa de acest lucru este Doina Păuleanu, fiind considerată persoana cea mai în măsură să vorbească despre Grigorescu.
Pentru amenajarea muzeului au fost respectate anumite proceduri. La inaugurare au participat şi câţiva câmpineni care erau nerăbdători să vadă „comoara pierdută” a oraşului. Expoziţia „Schițe și desene – Nicolae Grigorescu” va fi deschisă gratuit publicului pentru trei săptămâni. După expunerea primelor 100 de opere va urma şi expunerea celorlalte 102. Apoi pe pereţii galeriei vor putea fi văzute poze ale acestor schiţe şi desene, Primăria luând decizia de a conserva originalele.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co