Actualitate

Pesta porcină: măsuri preventive suplimentare în Prahova

Autoritățile județului Prahova au decis, astăzi, adoptarea unor măsuri preventive suplimentare în condițiile în care prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din județul Buzău a fost confirmată.
Concret, în Prahova se vor institui noi filtre, de data aceasta mobile, pe raza a trei localități din județ.
Duminică a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării, din localitățile Lunca (comuna Pătârlagele) și Pănătău, din județul Buzău.
În consecință, autoritățile prahovene s-au întrunit, astăzi, sub coordonarea Prefecturii Prahova, și au aprobat instituirea de filtre mobile în localitățile Posești, Salcia și Sângeru.
În același context, s-a adoptat și măsura de prelungire a funcționării filtrului fix de la Ciorani, pentru încă o săptămână.
Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, a subliniat, în context, că orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau la DSVSA Prahova.
Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, duminică, faptul că, în urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană în județul Buzău, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de pestă porcină aficană.
Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, a fost dispusă uciderea porcinelor din cele două gopodării și ecarisarea carcaselor.
Totodată, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău s-a reunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. În același timp, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele suspecte și de la cele trei sacrificate. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, a precizat Autoritatea.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co