Actualitate

Semnal de alarmă în sistemul penitenciar

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor trage un semnal de alarmă asupra consecințelor intrării în vigoare, la 19 octombrie, a reglementărilor privind recursul compensatoriu. Conform acestora, aplicarea legii care prevede că pentru fiecare 30 de zile petrecute în condiții improprii se consideră executate, suplimentar, 6 zile din pedeapsa aplicată ar genera o situație în care personalul din penitenciare va trebui să gestioneze mii de deținuți nemulțumiți.
Între altele, sindicaliștii din sistemul penitenciar atrag atenția că judecătorii de executare și specialiștii în evidența executării pedepselor nu reușesc să cadă de acord în chestiuni de drept esențiale și această stare de fapt ar atrage, ulterior, mii de alte procese intentate de deținuții nemulțumiți. Deoarece regimul juridic al acestor 6 zile considerate ca fiind executate nu este clar, efectul fiind că – în funcție de interpretare – acestea ar urma să fie scăzute efectiv din cuantumul total al pedepsei aplicate, ori să fie asimilate zilelor considerate ca executate, pe baza muncii prestate.
“În concluzie, recomandăm guvernanților să facă ceea ce n-au făcut până acum, și anume să ia în serios punerea în aplicare a acestui act normativ. Este nevoie de clarificarea prevederilor legale, de elaborarea unui regulament de aplicare și de pregătirea corespunzătoare a infrastructurii instituționale”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co