Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Stare de urgență! Ucidere în masă a porcilor din România

Situație fără precedent în România, după ce pesta porcină africană a pătruns pe teritoriul țării. În tot mai multe județe se raportează focare ale acestui virus mortal, care, din cauza vitezei cu care se răspândește, riscă să decimeze toată populația porcină din țară. Mai mult decât atât, pentru că statul este obligat să despăgubească proprietarii porcilor din ferme și gospodării, bugetul României riscă să intre în colaps. Numai pentru o singură fermă de porci din Tulcea, valoarea despăgubirilor va ajunge la peste 15 milioane de euro.
Virusul pestei porcine africane a ajuns la noi din Ucraina, după o vânătoare agresivă cu AKM-uri în țara vecină care a provocat deplasarea a sute de turme de mistreți infestați către România. Până acum autoritățile române au ucis 2052 de porci domestici din gospodării și 17.000 din ferme, urmând ca alte zeci de mii de porci să fie omorâți și incinerați. În Tulcea, focarele au scăpat de sub control, astfel că au fost semnalate cazuri de pestă porcină africană în 34 din cele 51 de localități ale județului.Focare au apărut și în Constanța, Brăila, Bihor și Satu Mare, iar autoritățile sanitar-veterinare se tem că răspândirea virusului nu poate fi oprită din cauza mistreților, care se deplasează 30 de km în 24 de ore.
În Brăila, unde deja au apărut focare de pestă porcină africană, există 190.000 de porci în ferme și gospodării, care se află într-un real pericol. În Prahova, unde sunt doar 28.000 de porci, fiecare animal bolnav sau mort este luat de cei de la DSVSA pentru analize. Cel mai mare pericol în Prahova îl reprezintă cei peste 4.000 de mistreți, care pot răspândi virusul. Deși efectivul optim la nivelul țării ar trebui să fie de 37.000 de mistreți, în prezent există peste 117.000 de animale de acest tip, tocmai de aceea Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea drastică a populației de mistreți.

Targul National Imobiliar
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co