Ultimele legume
Acum se culeg ultimele legume din toamna aceasta. Asa ca producatorii de zarzavat pot trage linie si pot calcula profitul. Cam mic, spun ei, pentru ca au fost nevoiti sa vanda legumele la pret de nimic doar pentru a nu ramane cu ele stricate in curte. Toata vara producatorii de la Balta Doamnei au vandut rosiile si castravetii cu 1 leu, cel mult doi in cazuri fericite. Acum, insa, cum legume nu mai sunt, producatorii trebuie sa/si scoata parleala. Vor 4 lei pe kilogram. Pretul nu este, insa, batut in cuie. Daca intermediarii nu pot da cat cer legumicultorii, acestia vor fi nevoiti sa scada pretul iar. Munca este grea, iar cheltuielile mari. In cazul in care oamenii au cate trei – patru solarii, numai folia pentru invelire costa peste 3.000 de lei. Un plic de samanta este 40 de lei si este nevoie de cel putin 25 de plicuri. Tot pentru rasaduri este nevoie de turba, cel putin 3 saci a cate 80 de lei. Si pentru ca nu au curent, oamenii dau si 3.000 de lei pentru benzina necesara sa puna in miscare generatoarele cu care scot apa. Pesticidele costa inca 5.000 de lei pe sezon. Cu toate acestea, legumele ajung la piata cu pretul aproape dublu. Un kilogram de castraveti proaspeti, vanduti de producator cu maxim 4 lei, pe tarabe costa 6 lei.