Sanatate

Apel public pentru tratarea bolnavilor de TBC

Mai multe asociații au transmis o scrisoare deschisă Ministerului Sănătăţii, al Muncii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Institutului Naţional de Sănătate Publică și altor instituții, prin care solicită convocarea urgentă a unei întâlniri. Se dorește identificarea unor soluţii astfel încât bolnavii de TBC să beneficieze de diagnostic şi tratament, indiferent de existența unei asigurări, sau a unui act de identitate sau de pierderea cardului de sănătate. Asta deoarece nu sunt puține situațiile în care o astfel de persoană întâmpină probleme în rezolvarea problemelor de natură medicală pe care le are, dând chiar și un exemplu în acest sens.
“Pacientul, cu sprijinul ARAS, a depus o cerere de carte de identitate provizorie la o secţie de poliţie din Bucureşti şi, deşi ARAS a făcut toate eforturile pentru urgentarea demersurilor legale, acest lucru nu a fost posibil din cauza unor bariere de ordin legislativ şi procedural. Legea obligă agentul de poliţie să identifice persoana fără adăpost pe teren, dar este, desigur, cvasiimposibil ca un om fără adăpost să stea 24 de ore în acelaşi loc. Cu atât mai puţin este probabil să stea într-un loc, pentru a fi identificată, o persoană dependentă de droguri(…)”, se arată în scrisoarea deschisă.
Totodată, se menționează faptul că termenul de eliberare a unei cărţi de identitate este de 30 de zile – 14 în regim de urgenţă- și că un spital nu-şi poate deconta cheltuielile dacă îngrijeşte o persoană fără act de identitate, chiar dacă pacientul are o boală transmisibilă.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co