Actualitate

Când codul roșu vine odată cu viitura

Apele au năvălit peste oamenii din satul Rachieri, din comuna prahoveană Valea Călugărească, cu o asemenea forță, încât le-au smuls gardurile cu tot cu fundație. Viitura s-a format în doar câteva minute, iar străzile au devenit râuri învolburate care le-au luat și le-au distrus bunurile și casele. Femei, copii și bărbați au fugit să-și salveze viețile, târându-se prin șuvoiul de apă ce le ajungea până la piept. Unii auziseră de cod portocaliu de ploi torențiale, dar asemenea coduri mai fuseseră în timp, fără urmări serioase. Codul roșu l-au primit însă după ce apa le-a intrat în case, fără să mai poată salva nimic. Codul portocaliu anunțat de autorități în Nordul județului Prahova anunța cantități de precipitații care vor depăși 40 l/mp și doar izolat 50-70 l/mp. În realitate însă, pe o perioadă de mai puțin de două ore, cantitățile au depășit cu mult 100 l/mp.
Deasupra dramelor din satul Rachieri s-a ridicat însă un tânăr, devenit peste noapte eroul tuturor. Acesta a salvat o familie al cărei destin era să sfârșească sub ape, iar apoi s-a întors după animale și păsări. Văzându-i curajul nebun, sătenii l-au chemat și la ei, să le salveze animalele din bătătură.
O comisie de la Consiliul Județean Prahova intra astăzi în fiecare dintre locuințele afectate de potop, ca să evalueze pagubele. Cei mai mulți s-au încadrat la distrugeri totale, iar speranța rămâne în ajutoarele financiare pe care ar trebui să le primească de la Guvern. Astăzi însă Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod portocaliu de ploi torențiale pentru această zonă, băgând și mai tare spaima în oameni. Dacă e cod portocaliu, va fi, de fapt roșu?

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co