Intalnire ROMPAN la Sinaia
Sâmbătă, la Sinaia, a avut loc Adunarea Generală a Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase. La întâlnire au fost prezenţi membrii din toată ţara, care desfăşoară activităţi în acest domeniu. La eveniment au mai participat reprezentanţi din cadrul Ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, dar şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. S-au dezbătut probleme importante, precum evaziunea fiscală, obţinerea fondurilor europene, dar şi relaţia cu instituţiile de creditare. În cadrul discuţiilor, membrii ROMPAN s-au arătat nemulţumiţi de faptul că au foarte multe obligaţii faţă de angajaţi, iar drepturi prea puţine. Mai exact, se crere o moficare a codului muncii.
Conform celor declarate de membrii ROMPAN, piaţa produselor alimentare din domeniul morărit şi panificaţie este acaparată în procent de 60% de producătorii şi comercianţii din aşa numita „economie subterană”. Volumul evaziunii fiscale în industria de morărit şi panificaţie la nivel national depăşeşte jumătate de miliard de euro anual. Aceşti bani alimentează corupţia şi competiţia neloială. În cadrul Adunării Generale s-a mai discutat despre faptul că grâul, făina şi produsele de panificaţie sunt comercializate fără documente, încasările nu sunt evidenţiate în contabilitate şi astfel rezultă bani negri care sunt folosiţi pentru plata salariilor la negru şi achiziţionarea unor materii prime fără plata TVA.
Membrii Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase au mai scos în evidenţă faptul că este necesar să fie îmbunătăţit cadrulul general legislativ-normativ de protecţie a consumatorilor care constituie, totodată, cadrul pentru desfăşurarea unei activităţi competitive şi loiale de către producătorii şi comercianţii din România. De asemenea, se mai doreşte promovarea calităţii produselor şi serviciilor oferite de agenţii economici din România în concordanţă cu standardele europene actuale, prin elaborarea unui Program Comun de Promovare a produselor.
httpv://www.youtube.com/watch?v=aqmsA4-Fhro