Răceala şi gripa, în sezonul rece şi riscurile automedicatiei
În sezonul rece, gripa şi răcelile devin ameninţări frecvente pentru sănătatea fiecaruia dintre noi. Pentru a preveni răspândirea virusurilor răcelii şi gripei, este esenţial să se menţină o igienă personală adecvată, iar protejarea organismului, în sezonul rece, implică o întelegere clară a modului în care funcţionează sistemul imunitar, precum şi adoptarea unor măsuri preventive adecvate. În plus, este esenţial să acordăm o atenţie sporită la protejarea copiilor, cei mai vulnerabili in fata acestor afecţiuni.
Printre cele mai comune afecțiuni pentru care românii apelează la automedicație se află simptomele de răceală și gripă. Însă care sunr riscurile la care ne supunem atunci când apelăm la automedicaţie?
Farmacia este locul în care începe automedicaţia: inhalatori, pastile pentru gât, antiinflamatoare, multe medicamente se vând fără reţetă. În prezent, 300 de medicamente sunt puse la dispozitie fara aviz din partea medicului.
Automedicaţia este folosită de toată lumea, mai mult sau mai puţin, însă aceasta nu se întampă fără riscuri.
Pericolele automedicatiei sunt multiple. In acest caz, tratarea de unul singur poate antrena complicatii severe.
Riscurile datorate medicamentelor sunt necunoasterea compozitiei medicamentului, toxicitatea necunoscuta, data prescriptiei medicamentului.
Conform studiului „Automedicația în România”, realizat în octombrie 2019 de către o companie de cercetare de piață, atunci când se confruntă cu primele simptome ale unei afecțiuni minore, pentru ameliorarea acestora 39% dintre români folosesc un medicament fără rețetă (OTC), în timp ce 23% apelează la suplimente alimentare, vitamine și minerale.
Specialiştii infirmă conexiunea dintre frig şi debutul unei răceli, întrucât gripa şi răceala sunt cauzate exclusiv de virusuri. Motivul pentru care oamenii răcesc mai des in anotimpul rece este acela că petrec mai mult timp in mediul interior, expuşi la germenii din jur.
Tot in sezonul rece, copiii petrec mai mult timp în colectivitate, unde se nasc cel mai des epidemii de răceală şi gripă şi astfel, virusurile se răspandesc mai uşor în aerul uscat din încaperile încălzite.