Ultimele pregătiri pentru Cupa Culinară Mondială
Pregătirile echipei naţionale de juniori a Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism pentru Cupa Culinară Mondială au ajuns la final. Tinerii au efectuat ultimul antrenament oficial la o cabană din Predeal şi au pregătit meniul cu care vor concura la Luxemburg. Cei patru componenţi ai lotului naţional, trei bucătari şi un cofetar, se vor întrece cu concurenţi din 30 de tări între 20 şi 24 noiembrie, la Centrul Internaţional Luxexpo din Luxemburg. Mii de vizitatori din întreaga lume vor putea admira şi gusta specialităţi şi preparate culinare, creaţii noi, toate ridicate la rang de artă culinră. La ultimul antrenament, atmosfera a fost exact ca la concurs. Tinerii au pregătit mâncarea cu care vor concura şi la Cupa Culinară Mondială, sub atenta supravegherea căpitanului de echipă Ştefan Bercea şi a antrenorului Jakob Hausmann. Emoţiile tinerilor cu vârste cuprinse între 19 şi 22 de ani sunt mari, însă s-au pregăti intens în ultimele luni şi sunt convinşi că vor face o impresie frumoasă. Cu ce vor participa ei la Campionatul Mondial? Primul fel este format din Mille feuille din şalău, somon şi dovleci cu mozzarella şi cu sos din cozi de raci, meniul principal este preparat din piept de raţă umplutcu gutui în crustă de ciocolată aromatizată cu coriandru şi cimbru, iar la desert a fost pregătit sufle de dovleac, ciocolată albă, alune de pădure, şerbet şi fructe de pădure gratinate cu sabayone. Tinerii vor avea un program încărcat în cadrul competiţiei. Pe 20 noiembrie, bucătarii juniori vor participa la expoziţia de preparate reci, iar tematica este încărcată. Cuprinde platoul festiv pentru 8 persoane din carne sau peşte, 4 feluri diferite de fingerfood, un meniu gastronomic pentru o persoană compus din 5 feluri, iar la desert, trei feluri individuale. În plus, pe standul echipei României va exista o grandioasă sculptură în ciocolată, ce reprezintă un vultur de 20 de kilograme, cu o înălţime de 60 de centimetri. La eveniment sunt aşteptati zeci de mii de spectatori, care îşi vor delecta privirile, dar mai ales gusturile, cu preparatele realizate de cei mai buni maeştrii în arta culinară. În afara aspectului şi a gustului, juriul va contoriza şi numărul de porţii vândute vizitatorilor, de fiecare echipă în parte.