Social

360 de prahoveni și-au cumpărat “vechime”

360 de prahoveni și-au cumpărat până acum vechime. Acest lucru este posibil prin legea care permite plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări sociale care a intrat în vigoare în luna octombrie a anului trecut. În temeiul respectivului act normativ, poate încheia contract de asigurare socială cu Casa Județeană de Pensii Prahova, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în judetul nostru, care îndeplineşte, cumulativ, anumite condiţii. Trebuie în primul rând să nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială.

Foarte important este ca solicitanții să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care cer asigurarea. De asemenea, cei care vor să cumpere vechime trebuie să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
Contractul de asigurare socială prevăzut de legea dată anul trecut se încheie numai pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului. Asfel de contracte se pot încheia numai până pe 27 aprilie 2017.

Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale este aleasă de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată și nici mai mare de cinci ori decât câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Sumele cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorate în baza contractului de asigurare socială pot fi plătite în una sau mai multe tranşe lunare, însă fără a depăşi data de 27 aprilie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co