Criza laptelui ia amploare
Producătorii de lapte din România consideră că sectorul lor se confruntă cu o criză fără precedent din cauza concurenței neloiale practicate de hypermarketuri, a distribuției și a lipsei subvențiilor. Ei cer Guvernului o subvenție de minimum 50 de bani pe litrul de lapte pentru a traversa această perioadă critică.
Producătorii spun că prețul pe care îl primesc la poarta fabricii este mult prea mic, nu acoperă cheltuielile, ceea ce va duce la închiderea multor ferme. Ei mai spun că în timp ce prețul pe litrul de lapte a scăzut la fermieri, la raft această scădere nu s-a simțit, nici măcar în condițiile reducerii TVA. Mai mult decât atât, importurile de lapte sunt mai mari cu 11 la sută față de anul 2014, în special cele din Polonia și Ungaria.
Fermierii atrag atenția că dintr-un efectiv de peste un milion de capete, în 2015, România mai are astăzi în jur de 800 de mii de bovine înregistrate. Practic, oamenii au fost obligați să taie animalele pentru că nu au mai avut cu ce le hrăni. Pe de altă parte, producătorii susțin că nu doar prețul scăzut al laptelui a provocat criza, ci și scăderea în general a consumului, pe fondul unor noi obiceiuri alimentare.
Producătorii de lapte avertizează că, în cazul în care autorităţile nu iau măsuri pentru protejarea produselor lor, vor organiza proteste în stradă.