Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Piața medicamentelor fără rețetă, luată la verificări

Producţia şi comercializarea medicamentelor eliberate fără prescripţie medicală şi a suplimentelor alimentare face obiectul unei analize declanșate de Consiliul Concurenţei.
Verificările vor viza condiţiile structurale ale pieţelor, relaţiile contractuale existente între diferiţi actori ce desfăşoară activităţi în sectorul producţiei şi comercializării medicamentelor eliberate fără reţetă/suplimentelor alimentare. De asemenea, va fi analizat în detaliu cadrul legislativ aplicabil.
În măsura în care vor fi identificate disfuncționalități care afectează mediul concurențial, Consiliul Concurenței va putea propune modificarea sau revizuirea reglementărilor existente și emite clarificări sau atenționări către mediul de afaceri sau administrația publică.
În urma analizelor efectuate până în prezent, Consiliul a făcut o serie de recomandări care au fost preluate de Ministerul Sănătăţii în legislaţia privind piața farmaceutică românească. Un exemplu în acest sens este poziţionarea medicamentului generic şi a celui inovativ ieşit de sub brevet la acelaşi nivel de preţ. De asemenea, tot la sugestia Consiliului Concurenței, atât producătorii cât și distribuitorii au obligaţia de a asigura stocuri de medicamente, în timp ce farmaciile trebuie să transmită distribuitorilor comenzi justificate și să le onoreze către pacienţi în termen de 24/48 ore.
Și nu în ultimul rând, la propunerea Autorităţii de Concurenţă a fost eliminat criteriul geografic care împiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la îmbunătăţirea accesibilităţii pacienţilor la servicii farmaceutice.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co