Actualitate

Recoltă mai mică la grâu în Prahova față de anul trecut

Județul Prahova a avut o recoltă de grâu mai slabă față de anul trecut în 2018, în principal ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, dar și a lipsei utilajelor specifice în cazul societăților mici și asociațiilor gospodărești.
Afirmația a fost făcută astăzi de Mita Enache, director executiv în cadrul Direcției Județene pentru Agricultură Prahova. Ea a vorbit într-o conferință de presă despre compromiterea unui număr important de suprafețe agricole la nivelul județului, din cauza unui an 2018 foarte dificil din punct de vedere al vremii. Enache a menționat în context ploaia cu gheață din data de 19 martie, urmată apoi de foarte multe ploi care au alternat cu perioade de secetă.
Astfel, Prahova a avut o producție medie de 3600 de kilograme de grâu recoltate la hectar, ceea ce, cu toate că este inferioară celei de anul trecut, nu situează județul la coada clasamentului, dat fiind că există și alte zone ale țării unde situația este chiar mai rea.
Directorul Enache a explicat că o altă cauză pentru care în acest an recolta agricolă a fost inferioară celei din 2017 a fost începerea campaniei de recoltare mult mai devreme decât în mod obișnuit. A fost un an unic în România din acest punct de vedere, a punctat ea, menționând că la 16 iunie 2018, în premieră, începuse deja recoltarea grâului și a rapiței.
Referindu-se la faptul că în Prahova, la fel ca și în alte județe, au existat circa 400 de hectare abandonate de micii fermieri, Mita Enache a spus că acest lucru s-a datorat faptului că ei refuză ideea de a face parte dintr-o asociație mai mare care să le faciliteze activitatea și să le ofere utilajele agricole pe care, fiind pe cont propriu, nu și le pot permite. Ea a subliniat că, deși există o legislație bună care stimulează asocierea mai multor fermieri, acest lucru nu prea se întâmplă.
Într-o altă ordine de idei, Mita Enache a afirmat că în acest an numărul fermierilor prahoveni care vor primi subvenții în cadrul programului “Tomata 2018” este de 660, în creștere față de anul trecut. De asemenea, 429 dintre ei au primit deja ajutorul de 3.000 de euro/an, în cadrul ciclului unu, urmând ca restul să fie incluși în ciclul 2.
Pentru ca un fermier să beneficieze de această subvenție, el trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați de pe care să obțină o producție de 2 tone de tomate pe care să o valorifice și să prezinte documente justificative în acest sens.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co