Restricții importante în Programul „Noua Casă 2025”

Românii care își cumpără o locuință prin Programul Noua Casă 2025 trebuie să știe că, deși beneficiază de credite avantajoase garantate de stat, utilizarea imobilelor vine cu o serie de restricții importante.
Programul a devenit operațional după ce Ministerul Finanțelor a alocat un plafon de 500 de milioane de lei către cei 13 finanțatori înscriși în schemă. Locuințele pot fi cumpărate cu avans redus, dar nu pot fi închiriate sau folosite ca sediu de firmă fără aprobări speciale.
Pentru a putea închiria locuința, beneficiarul trebuie să obțină mai întâi acordul băncii finanțatoare. Ulterior, trebuie depusă o solicitare scrisă către Ministerul Finanțelor – Direcția Generală de Trezorerie și Datorie Publică, însoțită de acordul băncii.
Aceste documente sunt esențiale pentru ca contractul de închiriere să poată fi înregistrat la administrația fiscală.
Pentru stabilirea sediului unei firme într-o astfel de locuință, procedura este similară: este nevoie de acordul băncii și al Ministerului Finanțelor.
În ceea ce privește vânzarea locuinței, aceasta este interzisă în primii cinci ani de la semnarea contractului de credit. Există însă două excepții:
1. Rambursarea integrală a creditului, fie anticipat, fie la termen – cu obținerea unui acord de radiere a garanției.
2. Preluarea creditului de către o altă persoană eligibilă în cadrul programului – cu aprobările necesare din partea băncii și FNGCIMM.
Potrivit datelor oficiale, din 2009 și până la finalul anului 2024, prin programul Prima Casă – redenumit ulterior Noua Casă – au fost acordate peste 334 de mii de garanții, totalizând 31,6 miliarde de lei, susținând credite de peste 64 de miliarde.
Rata de neplată este de doar 0,35%, mult sub media sistemului bancar pentru creditele acordate persoanelor fizice.
Programul Noua Casă rămâne un sprijin real pentru românii care vor să devină proprietari, dar vine la pachet cu reguli clare și restricții care trebuie respectate.