Actualitate

Sacrificarea lui Ghiţă

Când vine vorba de tăierea porcului, prahovenii nici nu iau în calcul asomarea cu impulsuri electrice. Porcul se taie obligatoriu cu un cuţit bine ascuţit după un ritual vechi de sute de ani. Unii taie porcul de Ignat, adică pe 20 decembrie, alţii în ajun de Crăciun. Dar indiferent de momentul ales, obligatoriu trebuie chemaţi vecinii şi rudele în ajutor. Oamenii se apucă de treabă dis de dimineaţă. Porcul trebuie pârlit bine, pentru că şoriciul să fie fraged. Fie că afară e ger sau soare cu dinţi, tăierea porcului fără ţuică fiartă nu merge. Şi cum trichina pândeşte bietul animal, bucăţi de carne sunt trimise la analiză pentru ca toată lumea să guste liniştită pomana porcului.  Abia acum vine greul. Odată tăiat, porcul trebuie tranşat şi gospodinele intră în priză pentru a pregăti toate cele delicioase. Până când vor fi gata bunataţile, cu toţii se înfrupta însă din şoriciul rumenit. Şi, ca să respecte tradiţia, oamenii nu uită că mezinul familiei trebuie să calarească porcul. O cruce tăiată pe fruntea animalului este un alt obicei pe care creştinii nu îl ocolesc, dacă vor să le pice bine ospăţul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co